Nieuws/Binnenland
1013249
Binnenland

'Huizen aast op historische vesting Naarden'

In het Noord-Hollandse Huizen bestaan plannen om de beroemde vesting van buurgemeente Naarden over te nemen. Fractievoorzitter Carel Bikkers van de VVD in Huizen denkt dat zijn gemeente de financiële situatie van Naarden kan helpen verbeteren door de grotendeels 17e eeuwse vestingwallen te kopen.       

"Minister Plasterk heeft gezegd dat rijksmonumenten kunnen worden verkocht. Huizen zou het best kunnen opbrengen om de vesting van Naarden te kopen. We helpen Naarden daarmee en onze inwoners hebben er blijvend leefgenot van", zegt Bikkers.

Hij schat dat de vesting, die ook onderdak biedt aan de studio van interieurontwerper Jan des Bouvrie, bijna een miljoen euro moet kosten. "Het onderhoud wordt natuurlijk de grootste kostenpost. Maar eigenlijk valt dat ook wel mee." Volgens de liberaal is het niet de bedoeling dat de inwoners van Naarden-Vesting onder de gemeente Huizen gaan vallen.  

Hilversum

Bikkers zoekt toenadering tot Naarden, omdat de overheid wil dat Huizen gaat fuseren met Hilversum. Maar de fractievoorzitter van de VVD in Huizen voelt daar niets voor.

"Onze gemeente is financieel kerngezond. Maar Hilversum heeft een negatief vermogen van 180 miljoen euro en kampt met een half miljard euro aan achterstallig onderhoud. Het kan niet de bedoeling zijn dat men dat geld bij ons komt weghalen."