Nieuws/Buitenland
1013259
Buitenland

Israël roept Europese ambassadeurs op matje

Israël heeft ambassadeurs van vier Europese landen op het matje geroepen vanwege de „eenzijdige” houding ten gunste van Palestina. Het gaat om de diplomatieke vertegenwoordigers van Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje, zo liet de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman vrijdag weten.

De vier landen ontboden donderdag juist de Israëlische ambassadeur om te protesteren tegen de aankondiging van Israël dat het aantal nederzettingen in bezet Palestijns gebied wordt uitgebreid. Premier Bejamin Netanyahu noemde die houding „hypocriet”.

'Onaanvaardbaar'

In een verklaring liet Netanyahu weten dat „de eenzijdige positie die ze voortdurend innemen tegen Israël en in het voordeel van de Palestijnen onaanvaardbaar is en het gevoel geeft dat ze alleen maar proberen de schuld bij Israël te leggen”.

Israël ontbood vorige week ook de Nederlandse ambassadeur. Dat gebeurde nadat pensioenuitvoerder PGGM had besloten om niet meer te beleggen in vijf Israëlische banken die betrokken zijn bij het financieren van de bouw van Joodse nederzettingen in bezette Palestijnse gebieden.

PGGM was na Vitens en Royal HaskoningDHV de derde Nederlandse organisatie in korte tijd die activiteiten staakte vanwege de nederzettingen. In Israël bestaat de vrees voor een internationale boycot vanwege het nederzettingenbeleid.