Nieuws/Binnenland
1013262
Binnenland

'Ontploft bedrijf stapelde fout op fout'

De ex-directeur van de in 2009 ontplofte chemiefabriek CP Kelco in Nijmegen, moet tachtig uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke celstraf krijgen. Met die eis kwam het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem vrijdag. De explosie kostte een man van 52 uit Druten het leven.

Voor het bedrijf zelf eist de aanklager 110.000 euro boete. De rechtbank sprak een Nijmeegse veiligheidskundige (44) meteen vrij, zoals geëist.

Dood door roekeloosheid

Volgens het OM heeft het bedrijf fout op fout gestapeld. Daardoor is zowel het bedrijf als de 56-jarige ex-directeur uit Bemmel schuldig aan dood door roekeloosheid, aldus een woordvoerder.

Het bedrijf kocht in 1998 een machine en paste die zelf aan. Daaruit lekte veel ethanol, waarna het bedrijf het apparaat weer aanpaste. Om gevaarlijke zuurstofgehaltes in de machine te voorkomen, moest continu stikstof worden toegevoegd. Maar in de praktijk gebeurde dat alleen maar bij oplopende concentraties, waardoor er explosiegevaar kon ontstaan.

Stikstof

De veiligheidskundige die er pas vijf maanden werkte wist dat niet, maar de directeur die overal bij betrokken was wel, gelooft het OM. De Bemmelnaar stelt echter dat hij dacht dat er continu stikstof werd toegevoegd.

Het internationale CP Kelco heeft meerdere vestigingen en stelt dat het geen lakse cultuur ten aanzien van veiligheid heeft. Dat het in de Nijmeegse fabriek toch fout kon gaan, viel voor het concern niet op te maken uit verschillende controlerapporten, die in orde leken.

Het ongeluk gebeurde op een zaterdag, toen er maar twee medewerkers aanwezig waren. De scheepvaart op de Waal werd tijdelijk gestremd. Ook moesten achthonderd Nijmegenaren in een straal van twee kilometer ramen en deuren sluiten en kwamen alle regiokorpsen blussen. De explosie sloeg een krater en de fabriek werd niet herbouwd.

De uitspraak wordt 31 januari verwacht.