Nieuws/Binnenland
1013264
Binnenland

Tips van locals op Aruba

Op vakantie vertrouw je vaak op verhalen van touroperators en reisgidsen. Maar de beste tips krijg je nog altijd van de locals zelf.

“Ayo Rock Formation is een goede plek voor een picknick”

Marlieka de Jong en Kiki de Jong Lie-Kwie (geen familie van elkaar) zijn allebei geboren en getogen in Nederland, maar wonen op Aruba.

Tijdens een PABO-stage, zo’n 18 jaar geleden, werd Marlieka verliefd op het eiland. Omdat er toen nog een groot te kort aan leerkrachten was, kon ze na het behalen van haar diploma bijna meteen aan de slag. Ze is nog heel even terug geweest naar Nederland, maar de heimwee naar Aruba werd te groot. “Aruba is easy-going, relaxed, zonnig en daardoor vrolijk. Alsof het altijd vakantie is.”

Alto Vista

Zelf gaat Marlieka het liefst naar de kapel bij Alto Vista. “Het is er heel mooi en vredig  en er zitten krachtige energieën. Naast de kapel ligt een vredeslabyrint, waar je een prachtige loopmeditatie kunt doen. Maar dat is voor Marlieka niet de enige mooie plaats op het eiland. “Ayo Rock Formation is een magische plek met voelbare energie. Je kunt er goed picknicken. Verder zou ik de Franse pas en Spaans Lagoen ook zeker bezoeken als toerist en de duinen bij Boca Prins, via het nationaal park Arikok.

Kiki de Jong Lie-Kwie geniet erg van de plek Boca Grandi. “We gaan hier vaak naartoe met onze hond Ringo. Hij rent door de duinen om hagedissen op te jagen en ik kan afkoelen in de zeewind.” Kiki is getrouwd met een Arubaan en is drie jaar geleden naar ‘zijn’ eiland verhuisd. “Ik ben verliefd geworden op het eiland tijdens onze eerste vakantie hier. Uiteindelijk was ik degene die hier graag wilde wonen en ik heb er zeker geen spijt van.”

Als tip voor toeristen noemt ze de rustige kant van het eiland, San Nicolas en Savaneta. “Er zijn mooie stranden, zoals Baby Beach, Mangel Halto en Santo Largo. En op donderdag is er Carubbian Festival in het centrum van San Nicolas met muziek, eten en een kleine carnavalsoptocht.”

 

Populaire hangout voor vissers

 

Als je in een restaurant veel lokale mensen zit zitten, weet je dat het een goed restaurant is. Zo is dat ook met een van de populairste hotspots van Aruba: het restaurant Zeerover, vlak aan de Caribische Zee.

Zeerover is gestart door Iki (Eric) Bisslick, broer van voormalig Arubaans zwemkampioen Roly Bisslick.  Zo’n 35 jaar geleden nam Iki Bisslick een verlaten pand aan het water onder handen, bouwde er een kleine aanlegplek voor zichzelf en zijn medevissers en noemde het Zeerover. Het werd een succes; steeds meer vissers meerden na een dag op volle zee aan om verhalen uit te wisselen onder het genot van een ijskoud biertje. Die vissers namen vrienden en familie mee om de vangst te komen bewonderen en om die avond mee naar huis te nemen. Zo werd Zeerover een plek waar soms een ‘fish fry’ werd gehouden voor de  buurtbewoners. En door mond-op-mond-reclame werd het in 1997 een volwaardig restaurant dat elke Arubaan kent.

Zeerover is een echt familiebedrijf. De zussen van Bisslick staan achter de bar of nemen de bestellingen op en als de in Nederland studerende zonen van Bisslick even terug zijn op Aruba helpen ze ook mee.

Ondanks de populariteit van het restaurant, past Bisslick het simpele concept niet aan. De gasten blijven op plastic kuipstoeltjes zitten, aan een plastic tuintafel. En voordat je plaats neemt op dat kuipstoeltje, moet je zelf bij een kraampje doorgeven welke vis je wilt eten en hoeveel.  Het blijft in eerste instantie een ‘hangout’ voor de lokale vissers die met hun kleurrijke bootjes aanmeren en hun vis schoonmaken.