Nieuws/Binnenland
1013289
Binnenland

Doorbraak oude strafzaken door dna-match

Veel oude, onopgeloste zaken komen de laatste jaren tot een doorbraak dankzij verfijndere technieken op het gebied van dna. Vrijdag werd bekend dat een 46-jarige man uit Helmond is aangehouden als verdachte van de moord, achttien jaar geleden, op Nicole van den Hurk (15). Volgens de politie zijn er overeenkomsten tussen zijn DNA en sporen die destijds op Nicole's lichaam zijn gevonden. Hierbij een overzicht van eerdere zaken waarbij dna-onderzoek een doorslaggevende rol speelde.

2008

Mei

Veertien jaar na dato pakt de politie de vermoedelijke dader op van de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius. Voor deze 'Puttense moordzaak' zaten twee andere mannen onterecht een celstraf uit. dna-materiaal dat Ron P. moest afstaan wegens een veroordeling voor mishandeling, blijkt te matchen met sporen op het lichaam van Ambrosius. P. krijgt uiteindelijk in september 2013 vijftien en een half jaar cel.

2009

April

Een 42-jarige man uit Capelle aan den IJssel wordt gearresteerd voor de moord op Hans Schouten in 1991. Het coldcaseteam van de Rotterdamse politie ontdekt dat het dna van de verdachte overeenkomt met dat op een peuk in de woning van Schouten. De verdachte krijgt tien jaar cel.

Juli

Een 48-jarige man wordt in Enschede aangehouden voor de dood in 1991 van de 8-jarige Semiha Metin. Hij was al eerder verdachte, maar er was te weinig bewijs. Omdat hij in 2009 vastzit voor ontucht met een peuter, wordt zijn dna afgenomen. Het blijkt te matchen met materiaal op de pyjama van Semiha. Hij krijgt twaalf jaar cel en tbs.

2010

Mei

De moord in 1993 op Andrea Luten is Drenthe lijkt opgelost met de arrestatie van de 41-jarige Henk F. Haar vader vindt haar levenloze lichaam op 10 mei in de bossen bij het buurtschap Gijsselte. Ook deze verdachte komt in beeld doordat hij na een veroordeling een dna-monster moet afstaan. Hij krijgt vijftien jaar celstraf.

2012

Oktober

De politie houdt twee 34-jarige mannen aan voor de moord op een bejaard stel in Amsterdam-Noord in 1997 na nieuw dna-onderzoek. Henk Opentij (79) en Mary Run (73) werden op gruwelijke wijze vermoord. Hun kelen waren doorgesneden en er was vele malen op ze ingestoken. De mannen krijgen vijftien jaar cel, maar het hoger beroep loopt nog.

November

Na dertien jaar lijkt de moord op Marianne Vaatstra opgelost. De politie houdt een 45-jarige verdachte aan in zijn huis in het Noord-Friese dorpje Oudwoude. De toen 16-jarige Marianne Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in de buurt van Veenklooster. Ze was op de fiets onderweg van Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde, maar kwam daar nooit aan. S. krijgt achttien jaar celstraf.

2013

Januari

Een 22-jarige man uit Meppel wordt opgepakt voor de zogenoemde ABC-moord uit 2009. Hij werd gepakt nadat hij twee agenten had mishandeld, waarna hij dna-materiaal moest afstaan. Het slachtoffer, de 88-jarige Janny de Kruys-Deen, woonde in zorgcentrum ABC in Meppel. De rechter legt de man tien jaar cel op, het hof behandelt de zaak nog in beroep.

Juni

Een 37-jarige man uit Utrecht wordt opgepakt als verdachte in een oude Utrechtse moordzaak, waarbij in november 1999 de bedrijfsleider van shoarmazaak Hazar omkwam. Hij moest dna-materiaal afstaan na een veroordeling voor een ander misdrijf.

2014

Januari

De moord op Nicole van den Hurk lijkt na 18 jaar te zijn opgelost: de politie houdt een 46-jarige man aan. Hij zou haar niet alleen hebben vermoord, maar ook verkracht. De Eindhovense Nicole verdween in oktober 1995 toen ze naar haar bijbaantje fietste. Eind november van dat jaar werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.