Nieuws/Binnenland
1013291
Binnenland

ANWB: 80 op snelweg voelt niet goed

De ANWB is er in principe niet voor dat de maximumsnelheid op snelwegen op minder dan 100 kilometer per uur wordt gesteld. Maar als er, zoals in het geval van de A10-west bij Amsterdam, „normen worden overschreden”, dan „moet je toch wat”, zei een woordvoerder.

Volgens de ANWB speelt er vooral een probleem op het gebied van ruimtelijke ordening en is het geen verkeersprobleem. „Die 80 kilometer is dan wat ons betreft het liefst tijdelijk, terwijl er aan een oplossing wordt gewerkt voor het echte probleem.” Volgens onderzoeken van de GGD en TNO is de hoeveelheid stikstofdioxide bij de snelweg 3 tot 5 keer hoger dan het rekenmodel van het ministerie aantoont. Volgens Milieudefensie leven Amsterdammers die aan de A10-west wonen gemiddeld 79 dagen korter als je er 100 mag rijden in plaats van 80.

De ANWB meent ook dat het heel lastig is om ervoor te zorgen dat mensen ook echt niet harder dan 80 rijden. „De handhaving kost heel veel moeite. Met 80 wordt de weg eigenlijk een provinciale weg, maar hij ziet er niet zo uit, waardoor mensen al gauw harder zullen rijden. De boetes zullen wel weer binnenstromen.”