Nieuws/Buitenland
1013294
Buitenland

NASA-kaart toont extreme winter

De winter in Europa is op weg om een van de warmste aller tijden te worden, terwijl het in Canada en Amerika uitzonderlijk koud is voor deze tijd van het jaar. In Australië is de hitte tot recordhoogte gestegen. Eén ding is duidelijk: de temperatuurverschillen zijn deze winter extreem. Een kaart van de NASA geeft dat beeld goed weer: de ene helft van de aarde is warm, de andere koud.

Op de satellietkaart van ruimtevaartorganisatie NASA  is vrijwel heel Europa rood ingekleurd. Dat betekent dat het bijna overal warmer is dan het tienjarig ­gemiddelde. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan doet zich juist het tegenovergestelde voor. In het grootste deel van de VS en ­Canada is de kaart blauw tot donkerblauw.

We gaan er in Nederland stilletjes steeds meer op hopen dat we dit jaar de winter zullen overslaan. Het verschil met een jaar geleden is enorm, zo constateert Meteo Consult. „Vorig jaar begonnen we de dag in het Gelderse Herwijnen met -18 graden boven een vers sneeuwdek, nu is het daar 26 graden warmer."

De komende dagen wordt het alleen in het noordoosten van ons land wat kouder. De wind draait vanaf morgen naar zuidoost tot oost en dan bereikt iets koudere lucht ons land. In het noorden en oosten daalt het kwik naar 4 graden en kan het in de nacht tot een graadje vorst komen. In het zuiden en westen blijft het onverminderd zacht en is het 8 graden. Echte winterkou zit er voorlopig nog steeds niet in.