Nieuws/Binnenland
1013296
Binnenland

Gasputten gaan helemaal dicht

Het kabinet is van plan om in Groningen complete aardgasputten te sluiten. Het gaat om winningspunten in gebieden die het zwaarst door aardbevingen worden getroffen.

Loppersum zou een van de gemeenten zijn waar op sommige plekken volledig gestopt wordt met het oppompen van aardgas. Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

De Groningers kunnen daarnaast rekenen op een compensatiefonds dat optelt richting een kleine 1 miljard euro, zo wordt gemeld. Het bedrag zou in de lijn liggen met het advies van de commissie-Meijer, die de schade van de door de aardgaswinning veroorzaakte aardschokken onderzocht. De komende vijf jaar wordt hiervoor telkens zo’n 150 miljoen uitgetrokken. Daarna wordt bekeken of er nog geld bij moet. Het fonds kan gebruikt worden om panden met scheuren te herstellen en een impuls te geven aan de economie, die op sommige plekken in Groningen in het slop zit.

Gat in begroting

Het terugschroeven van de aardgaswinning slaat, naast het fonds, dit jaar nog eens een gat in de begroting van ongeveer 700 miljoen euro. Dat bedrag loopt op tot zo’n 1,2 miljard euro in 2016.

Oppositiepartijen D66, CU en SGP, die eerder met het kabinet en coalitiepartijen VVD en PvdA een begrotingsakkoord sloten, zijn gisteren door minister Kamp (Economische Zaken) geïnformeerd over het plan. Het trio wilde er na afloop geen inhoudelijke mededelingen over doen. Wel is duidelijk dat het charmeoffensief van PvdA-leider Samsom, die woensdag het Groningse dorp Middelstum bezocht, niet bij iedereen goed is gevallen. Onder de drie partijen klinkt het verwijt dat de PvdA’er torenhoge verwachtingen heeft gewekt, die moeilijk waar te maken zijn.

Ingewijden stellen dat er dit jaar al extra geld moet worden gevonden. De VVD hoopt op de steun van D66 en CU om dit niet opnieuw te laten uitdraaien op lastenverzwaringen, zo klinkt het.

De details van het aardgasakkoord worden naar verwachting vandaag bekendgemaakt door minister Kamp (Economische Zaken). Het is de bedoeling dat hij onmiddellijk na een kabinetsbesluit naar Groningen afreist, om daar alles uit de doeken te doen.