Nieuws/Binnenland
1013306
Binnenland

Extra check voor hartoperatie effectief

De invoering van een extra medisch inhoudelijke veiligheidscheck vlak voor een openhartoperatie lijkt bij te dragen aan de afname van ziekenhuissterfte en ernstige complicaties op de verpleegafdeling.

Bovendien stimuleert het de communicatie tussen de diverse leden van het operatieteam.

Dit blijkt uit resultaten van de afgelopen twee jaar bij het Isala Hartlongcentrum in Zwolle. Artsen delen in de komende periode hun bevindingen met vakgenoten in de Verenigde Staten. Het centrum heeft de extra veiligheidscheck inmiddels ingevoerd bij alle hartoperaties in Zwolle.

Checklist

Anesthesioloog-intensivist Arno Nierich en cardio-thoracaal chirurg George Brandon Bravo Bruinsma ontwikkelden, in samenwerking met het Isala Centrum patiëntveiligheid, een checklist waarmee vlak voor de incisie het persoonlijk risicoprofiel van de patiënt inzichtelijk wordt gemaakt.

Het betreft extra informatie waarmee de structuur van de aorta in beeld wordt gebracht. Verder worden de risico's benoemd ten aanzien van een bloeding door stollingsstoornissen, infectie of eventuele schade aan nieren, hersenen, longen of het hart zelf.

Het team bespreekt samen aan de hand van de checklist of de geplande operatie moet worden aangepast aan de actuele, medische status van de patiënt. Daarmee wordt de operatie ook echt op maat uitgevoerd, passend bij wat de patiënt op dat moment nodig heeft.

In de afgelopen drie jaar is bij Isala de ziekenhuissterfte na een openhartoperatie door de extra veiligheidscheck afgenomen van 2,5% in 2010 tot 1,7% in 2012.