Nieuws/Binnenland
1013310
Binnenland

'Daders villamoord Arnhem onterecht bestraft'

Negen mannen die celstraffen van 5 tot 12 jaar kregen wegens het doodschieten van een Arnhemse vrouw, zijn onterecht bestraft. In deze geruchtmakende zaak uit 1998 is sprake van een gerechtelijke dwaling, vergelijkbaar met de Puttense moordzaak of de Schiedammer parkmoord.

Dat schrijven universitaire onderzoekers in een boek in de reeks Gerede Twijfel, samengesteld onder leiding van hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. De Gelderlander bericht vrijdag over het boek De Arnhemse Villamoord, dat binnenkort verschijnt.

Valse bekentenissen

Volgens de onderzoekers zijn de veroordelingen vrijwel helemaal gebaseerd op valse bekentenissen van één van de daders, die zelf een celstraf van 5 jaar kreeg.

Op 2 september 1998 drongen overvallers de villa van een 63-jarige Arnhemse vrouw binnen, die op dat moment een 33-jarige vriendin op bezoek had. De mannen dwongen de vrouwen om op bed te gaan liggen en schoten hen door het hoofd. De 63-jarige overleed; de andere vrouw raakte zwaargewond. De overvallers gingen er vandoor met wat bankpasjes en een portemonnee.

Gebrek aan bewijs

De schutter was zeer waarschijnlijk een Duitser, maar die is door justitie in Duitsland vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De andere negen verdachten kwamen voor de Nederlandse rechter. Acht van hen hebben altijd tot bij de hoogste rechtsinstanties ontkend, maar een negende man bekende. Hoewel altijd onduidelijk is gebleven wie waar op welk moment was, zorgde vooral die bekentenis toch voor veroordelingen. Een van de mannen pleegde tijdens het proces zelfmoord in zijn cel.

Het project Gerede Twijfel loopt aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Een onherroepelijk veroordeelde dader van een moord, die steeds heeft volgehouden dat hij of zij onschuldig is, kan zijn zaak voordragen. Ook zijn advocaat of een naast familielid kunnen om onderzoek naar een mogelijke gerechtelijke dwaling vragen. In de Arnhemse villamoord heeft de hoofdverdachte bij het project aangeklopt.

Gerede Twijfel onderneemt zelf geen juridische vervolgstappen. Wel kan een advocaat op basis van het onderzoek om herziening van de zaak vragen bij de Hoge Raad. In de reeks zijn al 12 onderzoeken naar bekende zaken verschenen, die deels hebben geleid tot nieuwe rechtszaken.