Nieuws
1013333
Nieuws

Nintendo verwacht heel zwak jaar

Nintendo heeft de voorspellingen voor de winst en omzet in het huidige boekjaar fors naar beneden bijgesteld. De verkopen tijdens de feestdagen lagen „ver beneden de verwachtingen”, zo maakte de fabrikant van spelcomputers als de 3DS en Wii U vrijdag bekend.

Nintendo liet weten in het boekjaar dat eind maart afloopt uit te komen op een nettoverlies van 25 miljard yen (circa 180 miljoen euro), tegen een eerder uitgesproken verwachting voor een winst van 55 miljard yen. Het bedrijf denkt nu 2,8 miljoen Wii U-spelcomputers te verkopen, tegen een eerder gestelde verwachting van 9 miljoen. De voorspelling voor de verkoop van de 3DS is bijgesteld van 18 naar 13,5 miljoen stuks.

De Japanse onderneming heeft fors te lijden onder concurrentie van branchegenoten als Sony, dat de PlayStation-spelcomputer maakt en van Microsoft met de Xbox. In de Verenigde Staten gingen de verkopen van spelcomputers afgelopen december met bijna 30 procent omhoog. Nintendo wist daar, ondanks een prijsverlaging, niet van te profiteren.

Veel mensen switchen ook naar spelletjes-apps voor tablets en telefoons. Nintendo heeft tot nu toe de druk weerstaan om bijvoorbeeld de Mario- en Zelda-spelletjes online aan te bieden.