Nieuws
1013344
Nieuws

Winstwaarschuwing voor Shell

Shell verwacht dat de nettowinst in het vierde kwartaal op slechts $2,9 miljard is uitgekomen. Daarmee zijn de resultaten aanmerkelijk lager dan eerdere niveaus van winstgevendheid.

Klik hier voor al het nieuws en actuele koersinfo over Shell

De voorziene $2,9 miljard betekent een aanmerkelijke terugval ten opzichte van de in het derde kwartaal behaalde $4,6 miljard. En de in de laatste drie maanden van 2012 gerealiseerde $4,8 miljard. Hierbij gaat het om de winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), exclusief bijzondere posten.

Shell wijst enerzijds op hogere exploratiekosten en het drukkende effect van langdurige onderhoudswerkzaamheden op de olie- en gasproductie. Anderzijds hadden de raffinageactiviteiten last van moeilijke marktomstandigheden in Azië en Europa.

De winstwaarschuwing is geen lekkere binnenkomer voor de kersverse topman Ben van Beurden, die 1 januari het stokje overnam van Peter Voser. Van Beurden noemde de prestaties van het energiebedrijf in 2013 'niet zoals hij verwacht van Shell'. "Onze focus komt te liggen op de verbetering van de financiële resultaten, het efficiënter omgaan met kapitaal en doorgaan met de versterking van onze operationele prestaties."

Wat kunnen beleggers eigenlijk verwachten van de nieuwe CEO Ben van Beurden?

Shell publiceert op 30 januari de jaarcijfers over 2013.