Nieuws
1013349
Nieuws

Printen voedsel uitkomst zorg

Het driedimensionaal printen van voedsel biedt grote mogelijkheden voor de verbetering van de leefomstandigheden in grote zorginstellingen zoals verzorgingstehuizen.

Met de nieuwste technieken kunnen de nu nog voor veel ouderen gepureerde maaltijden veel aantrekkelijker worden opgediend. „Als we bijvoorbeeld een puree van aardappelen en groenten in de printer stoppen, kunnen we het er in de vorm van een wortel uit laten rollen; kippuree in de vorm van een kippenpoot”, zo schetste TNO-wetenschapper Kjeld van Bommel gisteren op de vakbeurs Horecava een beeld van de zeer nabije toekomst.

Bovendien kan de printapparatuur rekening houden met dieeteisen van de afzonderlijke bewoners. „Via de programmatuur is te regelen dat mevrouw Van den Berg extra vitamine C krijgt, terwijl aan de exact hetzelfde ogende maaltijd van mijnheer Janssen minder vet wordt toegevoegd omdat hij te dik wordt”, aldus van Bommel.

De nieuwe technieken maken grote besparingen mogelijk op de voedselbereiding in onder meer de gezondheidssector. „Maar het vergroot bovenal de levensstandaard van de tien procent van onze ouderen met kauw- en slikproblemen die nu nog jarenlang drie keer per dag een soort babyvoedsel krijgen voorgezet”, aldus de wetenschapper.

Volwassen

De revolutionaire 3D-voedselbereiding raakt in een rap tempo volwassen. De benodigde printers worden bovendien steeds betaalbaarder. In Amerika is vanaf komend voorjaar al voor circa 4000 euro de zogeheten ‘Chefjet’ te koop die onder meer op basis van foto’s op een beeldscherm exacte beeltenissen van suiker of chocolade kan maken van bijvoorbeeld een bruidspaar.

Van Bommel voorspelt dat binnen enkele jaren ook talrijke huishoudens een voedselprinter in de keuken hebben staan die snel een gerecht kan maken: „Er komen ook kookboeken voor printgerechten. Het feit dat het bereidingsproces via een mobieltje op afstand te starten valt, zal veel consumenten eveneens aanspreken.”