Nieuws/Buitenland
1013359
Buitenland

Eigenwijze Japanse militair overleden

Een Japanse militair die zich 29 jaar na de Tweede Wereldoorlog overgaf, is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden in Tokio. Dat meldden Japanse media vrijdag. Tweede luitenant Hiroo Onoda kwam pas in 1974 uit de jungle op het Filipijnse eiland Lubang omdat hij weigerde te geloven dat de oorlog voorbij was.

De Japanner had in 1945 wel pamfletten gevonden met de boodschap dat de oorlog over was. Maar Onoda dacht dat het om een Amerikaanse truc ging. Hij ging daarom door met zijn guerrilla. In de oorlog had Onoda het bevel gekregen om zich niet over te geven.

'Plicht'

In 1974 stuitte een Japanse avonturier op Onoda, maar die kreeg nul op rekest. „Ik stop niet met vechten tenzij ik het bevel krijg dat mij van mijn plicht ontheft”, liet de militair weten. Uiteindelijk werd Onoda's oude commandant ingevlogen, die hem in maart overhaalde om te verschijnen.

De militair droeg toen nog altijd de flarden van zijn uniform, zijn nog werkende geweer en de dolk die hij van zijn moeder had gekregen ter bescherming. De Filipijnse regering verleende hem gratie voor de mensen die hij na de oorlog nog had gedood. Dat zijn er mogelijk 30 geweest.

Vuurgevechten

Onoda voerde zijn guerrilla na de oorlog niet alleen. Eén van zijn drie overgebleven collega-militairen verliet de groep en kwam in 1950 uit de jungle. De twee anderen stierven tijdens vuurgevechten in 1954 en 1972.

Bij zijn terugkomst in Japan werd Onoda als een held onthaald. Hij vestigde zich in Brazilië, maar kwam in de jaren 80 terug naar Japan waar hij opvoedkampen voor jongeren begon. In 1996 ging hij nog een keer naar Lubang waar hij 10.000 dollar doneerde aan de lokale school.

Onoda schreef over zijn tijd in de jungle een boek dat in het Nederlands is vertaald als Mijn dertigjarige oorlog. Hij was overigens niet de allerlaatste Japanse militair die dacht dat de oorlog nog bezig was. Dat was de in Taiwan geboren Teruo Nakamura op het Indonesische eiland Morotai. Hij werd in december 1974 gearresteerd.