Nieuws
1013373
Nieuws

Fitch bevestigt AAA-status Nederland

Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdag de AAA-status van Nederland met een negatieve outlook bevestigd.

Volgens Fitch hangt de allerhoogste kredietwaardering van Nederland samen met de kracht van de Nederlandse economie en de sterke binnenlandse instellingen. Ook is er volgens Fitch sprake van een lange traditie van fiscale discipline.

De negatieve outlook is het gevolg van de zwakke groeivooruitzichten, die de fiscale consolidatie zullen beperken, aldus Fitch. De kredietbeoordelaar gaf aan dat voor 2014 in Nederland een stagnerende economie wordt verwacht en dat de economie in 2015 met 1 procent zal groeien. Volgens Fitch zetten de hoge schulden van huishoudens een rem op het economisch herstel.

Weerstand

Fitch stelde verder dat de Nederlandse bankensector tot dusver weerstand heeft kunnen bieden aan de langdurige crisis op de huizenmarkt en dat dit waarschijnlijk zo zal blijven. De kredietbeoordelaar verwacht niet dat er nog steunoperaties voor de bankensector nodig zullen zijn.

Fitch is de kleinste van de drie grote kredietbeoordelaars. Het grootste ratingbureau Standard & Poor's (S&P) verlaagde in november vorig jaar de kredietwaardering van Nederland van AAA naar AA+. Bij Moody's heeft Nederland nog wel de AAA-status.