Nieuws/Binnenland
1013387
Binnenland

VNG neemt besluit over decentralisatie zorg

Hoe moet het verder met het overhevelen van zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neemt daar vrijdag een definitief besluit over.

Woensdag bleek dat een meerderheid van de Nederlandse gemeenten niet verantwoordelijk wil worden voor het leveren van zorg en begeleiding van de inwoners, zoals dat nu is vastgelegd in de plannen van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Het bestuur van de VNG besluit vrijdag of het meegaat in de mening van de leden.

Oneens

Van de ruim driehonderd gemeenten die reageerden op een ledenraadpleging van de VNG, stemde 67 procent niet in met de plannen van Van Rijn. Vorige maand had de VNG de leden nog geadviseerd om in te stemmen.

In het wetsvoorstel van de staatssecretaris, dat dinsdag bij de Tweede Kamer is ingediend, staat dat gemeenten vanaf 2015 taken moeten uitvoeren die nu nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vallen. Dinsdag kwam Van Rijn ook nog eens met 3,9 miljard euro extra voor de gemeenten om de zorgtaken uit te voeren, maar desondanks vinden de gemeenten dat er nog te veel onduidelijkheid is over deze wet.