Nieuws/Buitenland
1013406
Buitenland

Scholen VS oefenen op schietpartijen

Steeds meer scholen in de Verenigde Staten bereiden hun leerlingen voor op een mogelijke schietpartij. Dat berichtte The New York Times donderdag (lokale tijd).

Scholieren in de VS komen de laatste jaren steeds vaker in aanraking met vuurwapengeweld. Volgens de krant worden scholieren én docenten daarom steeds beter voorbereid op een mogelijke geweldsuitbarsting.

In sommige gevallen komen de oefeningen akelig dichtbij de werkelijkheid. Politie- en schoolmedewerkers spelen dan de rol van schutters. Ze sluipen door de gangen van scholen en controleren welke deuren op slot zitten.

Kleuters leren ondertussen hoe ze onopvallend dekking kunnen zoeken achter boekenkasten. Oudere scholieren krijgen te horen dat het oplichten van het scherm van hun mobiele telefoon ze een doelwit kan maken.

Leraren krijgen op hun beurt de opdracht bij ieder teken van een dreiging de lichten uit te doen en de deuren af te sluiten. De zogenoemde lockdowns (afgrendeling) zijn niet bij iedereen populair. Leerlingen klagen over het geestdodende karakter van het wachten in klaslokalen.

„Ze bleven zeggen: Doe de deuren op slot en blijf weg van de ramen”, klaagde een scholiere op een school buiten Boston. Volgens het meisje zat haar klas recentelijk vier uur vast, nadat een kogel was gevonden op de school. Scholieren zouden de alarmen daardoor steeds minder serieus nemen.

Ook ouders zijn kritisch over het nieuwe fenomeen. De moeder van een 5-jarige jongen klaagt in de krant dat haar zoon de oefeningen thuis naspeelt met zijn broer. „Attentie iedereen. Dit is een lockdown”, zou de jongen roepen in de speelkamer. „Doe de lichten uit.”

„In alle eerlijkheid, het is beangstigend dat mijn zoon zijn broertje dwingt tot een lockdown, op dezelfde toon waarop hij doet alsof hij het lunchmenu voorleest”, verzucht de vrouw.