Nieuws/Binnenland
1013407
Binnenland

'PVV steunt antisemitische sentimenten'

De PVV is hard aangevallen wegens de samenwerking met Europese partijen die met het antisemitisme heulen. In een debat over toenemende jodenhaat, dat juist door de PVV was aangevraagd, werd met de beschuldigende vinger richting die partij gewezen door vicepremier Asscher en andere partijen in de Kamer.

PVV-Kamerlid Van Klaveren had donderdagavond het hoogste woord over jodenhaat die bestreden dient te worden. Tegelijkertijd werkt zijn partij in Europa echter samen met partijen die antisemitische uitspraken hebben gedaan, hielden Bontes, D66, GL, CDA, CU en SGP hem voor. "Het is mij een raadsel waarom een partij zo openlijk antisemitische sentimenten steunt", zei GL-Kamerlid Voortman. "Zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zeg u wie u bent."

Van Klaveren neemt afstand van die uitspraken en van de pseudo-Hitlergroeten die zijn gebracht door Europese politici als Le Pen waarmee samen wordt gewerkt. "Wij hebben niks met het antisemitisme." Maar stoppen met de Europese samenwerking is zijn partij niet van plan.

Vicepremier Asscher had ook geen goed woord over voor de Europese samenwerking van de PVV. "De PVV heeft misschien niets met antisemitisme, maar wel met antisemieten."

Hij verwees naar de samenwerking van de PVV met Front National van Marine Le Pen. Haar vader - oprichter en erelid van de partij Jean Marie Le Pen - werd onlangs gefotografeerd terwijl hij de quenelle maakte, een omstreden gebaar dat wel gezien wordt als een moderne variant op de Hitlergroet.

Van Klaveren noemde de beschuldiging van Asscher flauwekul. De PVV heeft niets met antisemitisme, zei hij. Hij wees er op dat Marine Le Pen afstand had genomen van de actie van haar vader.

Asscher bleef volhouden dat de PVV samenwerkt met mensen die dit in zijn ogen „volstrekt verwerpelijke gebaar” maken. Degenen die het maken proberen voor een breder publiek alledaags antisemitisme grappig te maken, aldus de minister.

Ex-PVV'er Bontes probeerde nog tevergeefs zijn voormalig fractiegenoot te verleiden om uit de partij te stappen vanwege de Europese samenwerking. Volgens Bontes voelt Van Klaveren zich ook niet lekker bij Wilders' Europese avontuur.