Nieuws/Buitenland
1013415
Buitenland

Koenders: snelle ontwikkeling VN-missie Mali

Bert Koenders wil dat de VN-missie in Mali sneller dan gepland het beoogde niveau van 11.200 militairen krijgt. Na een briefing met de VN-Veiligheidsraad zei de Nederlandse speciale vertegenwoordiger van VN-topman Ban Ki-moon in het West-Afrikaanse land tegen verslaggevers dat landen als China, El Salvador en Nederland 90 procent van het aantal benodigde militairen hebben toegezegd. Nog maar ongeveer de helft van de 11.200 manschappen is nu in Mali.

Frankrijk heeft aangekondigd tegen het begin van de zomer een deel van zijn militairen uit zijn vroegere kolonie terug te trekken, zodat er nog ongeveer 1000 overblijven. Het land intervenieerde een jaar geleden in Mali om een opmars te voorkomen van strijders die banden hebben met de terreurbeweging al-Qaeda. Die hadden het noorden van het land veroverd.

Nadat de Fransen de extremistische moslims hadden teruggedrongen, hebben die de laatste maanden hun acties in Mali opgevoerd. Zij hebben militairen van de VN-missie aangevallen en twee Franse journalisten in de noordelijke stad Kidal gedood. Koenders sprak over „enkele zeer ongewenste ontwikkelingen in de laatste maanden”.

Nederland besloot eind vorig jaar ongeveer 370 personen, voornamelijk militairen, naar Mali te sturen. De militairen gaan de komende 2 jaar informatie verzamelen en analyseren voor de VN-missie.