Nieuws/Binnenland
1013417
Binnenland

Minder gaswinning is strop van 840 miljoen

Het terugschroeven van de gaswinning in Groningen betekent een strop voor de rijksbegroting die dit jaar kan oplopen tot ongeveer 840 miljoen euro. Dat meldden bronnen op het Binnenhof donderdag. De regeringscoalitie van VVD en PvdA wil bij de voorjaarsnota in mei bekijken hoe dit gat gedicht moet worden.

Het kabinet spreekt vrijdag over het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan in Groningen (700 miljoen euro minder inkomsten) en het betalen van compensatie aan de gedupeerden van aardschokken en het stimuleren van de werkgelegenheid in het gebied (in totaal 140 miljoen).

De verwachting is dat het kabinet vrijdag besluit om dit en volgend jaar maximaal 42,5 miljard kuub gas per jaar uit de grond te halen. Afgelopen jaar was dat nog bijna 54 miljard kuub. In 2016 wordt er niet meer dan 40 miljard kuub gas gewonnen. Vooral het gebied rond Loppersum moet worden ontzien. Daar heeft zich de afgelopen tijd de meeste schade als gevolg van aardschokken voorgedaan.

In de top van het kabinet is eerder deze week overeenstemming bereikt over de plannen van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Ook de voorzitters van de regeringsfracties (Halbe Zijlstra en Diederik Samsom) waren daarbij betrokken. Als het kabinet er vrijdag formeel mee instemt, reist minister Kamp spoorslags naar Groningen om daar een toelichting op het besluit te geven aan de lokale bestuurders.

Kamp sprak donderdag al met de fractieleiders van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over het op handen zijnde besluit over de gaswinning. Dat kan waarschijnlijk rekenen op een ruime meerderheid in Tweede en Eerste Kamer, maar extra bezuinigingen als gevolg van gederfde inkomsten moeten voor een meerderheid in de Senaat wel worden afgestemd met D66, ChristenUnie en SGP, partijen die in oktober met het kabinet een begrotingsakkoord sloten. Pechtold gaf donderdag al aan dat hij verwacht dat zijn partij en de ChristenUnie en SGP nog worden uitgenodigd voor een vervolggesprek als de gevolgen voor de overheidsbegroting duidelijk zijn.