Nieuws/Binnenland
1013419
Binnenland

Tien Nederlanders in Syrië gesneuveld

In Syrië zijn tien Nederlandse Jihadisten gesneuveld de afgelopen jaren. Zo'n 20 jihadisten zijn teruggekeerd uit het Arabische land. Die worden goed in de gaten gehouden.

Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen in Syrië .

Volgens de bewindsman zijn ongeveer 120 Nederlanders actief in Syrië. Het conflict in Syrië is al sinds 2011 gaande.

Eind december zei topman Rob Bertholee van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat er op dat moment tegen de honderd Nederlanders in Syrië zaten. Het zou vaak gaan om jonge mannen en vrouwen. Er werd onder anderen een 15-jarig meisje aangehouden dat wilde afreizen naar Syrië.

Ruim twee maanden geleden meldde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zich zorgen te maken over de radicalisering van jihadisten. Op internet wordt steeds meer openlijk propaganda gemaakt voor deelname aan de strijd in Syrië. Steeds meer Nederlanders reisden hierheen voor de jihad, meldde Opstelten toen.

„Het is niet gebleken dat van de terugkeer van teleurgestelde Syriëgangers en de dood van anderen een afschrikwekkende werking uitgaat”, aldus Opstelten. Omgekomen Nederlandse Syriëgangers worden op internet juist geëerd als martelaren. Ze vechten voor groepen als Jabhat al-Nusra.

Eerder deze week zei de Belgische minister Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) dat in Syrië al ongeveer twintig Belgische strijders zijn omgekomen. Er zouden in totaal ongeveer tweehonderd Belgen aan het vechten zijn. Maar hij zei ook dat het „zeer moeilijk” is om exacte cijfers te geven voor het aantal Belgen dat naar Syrië is vertrokken.