Nieuws/Buitenland
1013420
Buitenland

Stoelendans in Brussel gestart

De strijd om het voorzitterschap van de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EU, laait op.

Eurocommissaris Michel Barnier (Interne markt) heeft zich deze week namens de Europese Volkspartij (EVP), gemeld om commissiepresident José Manuel Barroso na de verkiezingen van eind mei dit jaar op te volgen. De Franse oud-minister is na de Luxemburgse oud-premier Jean- Claude Juncker de tweede christendemocraat die zich als kandidaat-voorzitter opwerpt. Hem worden meer kansen toegedicht dan Barnier.

De EVP, waarin veel christendemocratische partijen zijn verenigd, is de grootste partij van het Europees Parlement die de afgelopen jaren steeds de commissievoorzitter leverde.

Balkenende

In de EVP worden nog meer kandidaten genoemd, onder wie ook oud-premier Jan Peter Balkenende, de Poolse minister-president Donald Tusk, de Finse premier Jyrki Katainen, de Ierse premier Enda Kenny en de Franse directeur van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde.

Bij de socialisten, de tweede partij, loopt Martin Schulz zich warm. Hij is nu voorzitter van het Europees Parlement.Bij de derde partij, de liberalen, strijden twee Europese politici om de voorzitterskandidatuur.

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en de Finse eurocommissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) gaan gelijk op in het gevecht.