Nieuws/Buitenland
1013435
Buitenland

Syrische oppositiegroep blijft weg in Genève

De Syrische oppositiegroepering Nationaal Coördinatiecomité blijft weg bij het vredesoverleg dat komende week in Genève wordt gehouden. Dat heeft de internationale bemiddelaar Lakhdar Brahimi donderdag gezegd.

Het comité vertegenwoordigt ongeveer 20 politieke partijen, Koerdische groeperingen en jeugdbewegingen. Brahimi betreurt het dat de belangrijke groepering niet aan de onderhandelingstafel komt zitten.

Het Nationale Coördinatiecomité heeft een gespannen verhouding met de belangrijkste overkoepelende oppositiebeweging in ballingschap, de Syrische Nationale Coalitie. Het comité wijst de gewapende strijd tegen het bewind van president Bashar al-Assad af. Het comité beschuldigt de VS en Rusland ervan op het overleg in Zwitserland aan te dringen in hun eigen belang en niet in het belang van het Syrische volk.

Volgens het comité is het overleg in Genève tot mislukken gedoemd. Vredesbesprekingen moeten volgens het comité niet afhankelijk worden gemaakt van afspraken over de toekomstige rol van Assad. Volgens de Nationale Coalitie daarentegen mag Assad geen rol spelen in de interimregering die in Genève moet worden gevormd.

De Nationale Coalitie beslist vrijdag of zij aan de bijeenkomst in Zwitserland deelneemt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, John Kerry, riep de belangrijkste Syrische oppositiegroepering donderdag op niet uit Genève weg te blijven.