Nieuws/Buitenland
1013440
Buitenland

ETA-slachtoffers stichten partij

Slachtoffers van aanslagen en ontvoeringen van de Baskische terreurbeweging ETA hebben samen met overlopers uit de regerende Volkspartij (PP) in Spanje een nieuwe conservatieve partij opgericht. De partij Vox (het Latijnse woord voor stem) wil eind mei meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Een van de oprichters is José Antonio Ortega Lara, die in 1996 door de ETA werd ontvoerd en tot zijn bevrijding door de Spaanse veiligheidsdiensten 532 dagen vastzat. Bij de presentatie van de partij bekritiseerde hij het antiterrorismebeleid van de regering. De regering was volgens hem te toegeeflijk tegenover de ETA, die ruim 2 jaar geleden de gewelddadige strijd afzwoer.

Oud-lid van de PP, Santiago Abascal, zei dat Vox de „totale crisis” in Spanje wil aanpakken. Er is volgens hem in Spanje sprake van zowel „een economisch vreselijke crisis, een zeer ernstige institutionele crisis, alsook een crisis van de normen en waarden en een crisis van de nationale eenheid”. De nieuwe partij vindt de regering van premier Mariano Rajoy te toegeeflijk is tegenover het Baskische en Catalaanse nationalisme. Zij is voor behoud van de monarchie en een liberaal economisch beleid. Ook keert zij zich tegen belastingverhogingen die Rajoy heeft doorgevoerd.

Volgens een opiniepeiling die het afgelopen weekeinde werd gepubliceerd, staat de Volkspartij achter op de socialistische PSOE. De partij boekte bij de laatste parlementsverkiezingen, eind 2011, de grootste overwinning in haar geschiedenis, maar haar populariteit is sterk verminderd door de economische crisis, die Spanje zwaar heeft getroffen, en een corruptieschandaal.