Nieuws/Binnenland
1013447
Binnenland

Geen proef met oprekken leeftijd op school

Het is te duur en het zorgt voor te veel juridische obstakels als jongeren tot hun 19e jaar verplicht kunnen worden om een schooldiploma te halen, een jaar langer dan nu het geval is. Dat zegt onderwijsminister Jet Bussemaker over een proef om jongeren langer op school te houden.

Een gemiste kans, vindt onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) van Rotterdam. Hij en zijn collega in Amsterdam wilden graag een proef beginnen om jongeren langer op school te houden en op die manier het voortijdig schoolverlaten terug te dringen.

De minister heeft Rotterdam en Amsterdam donderdag in een brief laten weten dat ze geen heil ziet in het plan. De gemeenten krijgen wel 2 miljoen euro extra, samen met Utrecht en Den Haag, om problemen met jongeren die zonder diploma van school gaan op te pakken. Maar het gaat De Jonge naar eigen zeggen niet om extra geld. Hij wil gewoonweg een stok achter de deur om 18-plussers met een diploma van school te laten gaan.

Rotterdam heeft weliswaar het aantal vroegtijdig schoolverlaters in 4 jaar tijd van ruim 2700 naar ruim 1600 teruggedrongen, zo werd donderdag bekend, maar het probleem blijft met de scholieren die 18 jaar en ouder zijn. „Zo'n 80 procent van die 1600 leerlingen is boven de 18 jaar en die jongeren zijn gewoon moeilijker op school te houden of weer naar school te krijgen.”

Daarom wilden de Rotterdamse onderwijswethouder, samen met zijn collega uit Amsterdam de verplichting een zogeheten startkwalificatie te halen verhogen tot en met 18 jaar. „Je kunt wel altijd binnen de lijntjes blijven kleuren, maar daar red je het niet mee. Je hebt een extra maatregel nodig om dit probleem aan te pakken. En dat het geld gaat kosten, vind ik haast cynisch. Weet je wat het kost als jongeren zonder diploma langs de kant staan?“

De Jonge en zijn collega gaan hun pijlen nu richten op de Tweede Kamer. Ze hopen daar partijen warm te maken voor het idee om de leeftijdsgrens een jaar op te rekken. Volgens een onderzoek van twee hoogleraren, op verzoek van de gemeente Rotterdam, zijn er juridische mogelijkheden om dat ook daadwerkelijk te kunnen doen.

Oorspronkelijk was het voorstel vanuit Amsterdam en Rotterdam om jongeren niet voor hun 23e zonder een diploma van school te laten gaan, maar daarvan liet Bussemaker gelijk al weten dat ze er niets in zag.