Nieuws/Buitenland
1013448
Buitenland

Duitse agent herinnert zich niets van aanslag

De Duitse politieman Martin heeft donderdag zijn verhaal gedaan in de geruchtmakende rechtszaak tegen vermeende leden van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). Als 24-jarige beginner bij de politie overleefde hij een moordaanslag in de stad Heilbronn in 2007.

Eigenlijk had hij die week vakantie, vertelde hij de rechtbank, maar hij meldde zich op de dag van de aanslag vrijwillig aan om te werken omdat hij nog geen enkele keer in actie was gekomen. De agent had nog maar pas zijn opleiding afgerond.

Van de aanslag zelf herinnert hij zich niets. „Die 10 minuten zijn zwart, die zijn niet meer teruggekomen.” Martin (Duitse media noemen zijn achternaam niet) werd in zijn hoofd geschoten. Zijn collega Michèle Kiesewetter, 22 jaar, werd gedood.

Voornaamste beklaagde is Beate Zschäpe. Zij staat terecht voor medeplichtigheid aan een reeks moorden, die volgens justitie bijna allemaal racistisch gemotiveerd waren. Acht slachtoffers hadden een Turkse achtergrond, een was Grieks. Het motief voor de aanslag op de agenten is onduidelijk; justitie vermoedt dat ze tamelijk willekeurig zijn neergeschoten omdat ze voor de overheid werkten.

De hoofdverdachten, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, zijn dood en kunnen dus niet worden vervolgd. Ze pleegden zelfmoord toen de politie hen dreigde op te pakken nadat ze een bankoverval hadden gepleegd.

In de onderzoeken naar de moorden zijn veel fouten gemaakt. Rechercheurs gingen ten onrechte uit van onderlinge afrekeningen en staarden zich blind op banden die de slachtoffers, winkeliers en horeca-ondernemers, met de georganiseerde misdaad zouden onderhouden. Pas in 2011 kwamen de neonazi's in beeld.