Nieuws/Buitenland
1013452
Buitenland

Terreurproces van start in Leidschendam

Het internationale Hariri-Tribunaal in Leidschendam, dat terrorisme in Libanon onderzoekt, is donderdag begonnen met zijn eerste proces. Veel tv-stations in Libanon zonden de urenlange zitting rechtstreeks uit. Het bloedvergieten in het Arabische land ging ondertussen door, met een zelfmoordaanslag met vier doden als gevolg.

Het eerste proces van het tribunaal, dat in 2009 is opgericht, wordt gevoerd tegen vier verdachten van de moord op de Libanese ex-premier Rafik Hariri. Die kwam op 14 februari 2005 om toen midden in de Libanese hoofdstad Beiroet een bom ontplofte. De explosieven (zeker 1000 kilo) zaten verstopt in een vrachtwagen. Door de enorme ontploffing kwamen naast de politicus 21 andere mensen om het leven, veelal onschuldige voorbijgangers.

Het beklaagdenbankje bleef donderdag leeg, want de vier verdachte mannen zijn voortvluchtig. Zij zijn volgens de aanklagers verbonden aan Hezbollah. In zijn openingsverklaring betoogde hoofdaanklager Norman Farrell hoe de schuld van de verdachten onder meer moet blijken uit telefoongesprekken. Volgens de Canadees wilden de daders niet alleen Hariri doden, maar ook paniek zaaien onder de bevolking van Libanon. Veel slachtoffers waren zo verminkt dat zij alleen konden worden geïdentificeerd door hun DNA te vergelijken met dat van naaste familieleden.

Hariri was gekant tegen de Syrische invloed in Libanon. De moord op de ex-premier leidde tot massale demonstraties die na een jarenlange militaire aanwezigheid een terugtrekking van de troepen van het buurland tot gevolg hadden. Hezbollah is op de hand van het bewind in Damascus.

Bij de opening van het proces waren onder anderen overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemde de start van het eerste proces „een belangrijke mijlpaal” voor het Hariri-Tribunaal. „Dit is een positieve stap in de strijd tegen de straffeloosheid van de vele politiek gemotiveerde aanslagen in Libanon”, aldus de bewindsman. Nederland heeft het voormalige AIVD-gebouw in Leidschendam ter beschikking gesteld voor het tribunaal, dat door de VN in samenwerking met Libanon is opgericht.

Bij een nieuwe aanslag met een autobom kwamen donderdag naast de dader drie mensen om het leven. Dat gebeurde in Hermel in de Bekaavallei bij de grens met Syrië. Het staat bekend als een bolwerk van Hezbollah.