Nieuws/Binnenland
1013456
Binnenland

Fatale explosie begon in aangepaste machine

De dodelijke explosie bij CP Kelco in Nijmegen in 2009 ontstond in een installatie die het chemiebedrijf zelf had omgebouwd voor gebruik met de gevaarlijke stof ethanol. Bij deze maatwerk-installatie zijn veiligheidsmaatregelen opgesteld, maar toch volgde een explosie. Dat bleek donderdag voor de rechtbank in Arnhem.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt het chemiebedrijf, de toenmalige algemeen directeur en een veiligheidsdeskundige voor dood door roekeloosheid. Rondvliegend materiaal raakte het slachtoffer, een 52-jarige Drutenaar, dodelijk.

Het OM denkt dat de verdachten de explosie hadden kunnen voorkomen. Het bedrijf waste grondstof met ethanol, om bindmiddel voor medicijnen, voedsel en cosmetica te maken. CP Kelco kocht geen gesloten filtermachine, maar een open variant en maakte zelf een behuizing waarin men makkelijker kon schoonmaken. Het zuurstofgehalte werd gedempt met stikstof.

Op papier gebeurde dat continu, maar in de praktijk alleen in de gevaarlijkste procesfases, die niet altijd meetbaar waren. De rechtbank probeerde donderdag te achterhalen of het bedrijf, de toenmalig algemeen directeur uit Bemmel (56) en de Nijmeegse veiligheidskundige (44) veiligheidsrisico's op de koop toe namen.

De veiligheidskundige werkte 5 maanden bij CP Kelco. Zij kon nog niet alle risico's kennen en beheersen, stelt zij. De toenmalig directeur was als productiemanager bij de instelling van de installatie betrokken in 1998, maar wist niet dat men nu niet meer continu stikstof toevoegde. Volgens een ex-werknemer nam het bedrijf het niet altijd nauw met de veiligheid.

De explosie gaf veel ophef. In een omtrek van 2 kilometer moesten ramen en deuren worden gesloten. De Waalkade werd ontruimd en scheepvaartverkeer stilgelegd. Alle regionale brandweerkorpsen blusten mee en de explosie bleek een krater te hebben geslagen. De fabriek werd niet herbouwd. De nabestaanden hopen dat fabrieken door dit ongeluk veiliger worden. De zaak wordt vrijdag vervolgd.