Nieuws/Binnenland
1013458
Binnenland

Gaswinning in Noorden houdt gemoederen bezig

Het kan niet lang meer duren; het moment waarop minister Henk Kamp (Economische Zaken) bekendmaakt wat het kabinet heeft besloten over de gaswinning in het noorden van het land. Kamp sprak donderdag met de fractieleiders van de oppositiepartijen over het op handen zijnde besluit. Over en tegen de gaswinning in het Noorden is veel ongerustheid en protest, sinds begin vorig jaar bleek dat de aardbevingen in Groningen als gevolg van gaswinning heviger kunnen worden dan in eerste instantie werd gedacht.

Ingewijden wisten donderdag al dat vooral in de plaats Loppersum de gaswinning fors zal worden verminderd. Het gebied rond Loppersum wordt het zwaarst getroffen door verzakkingen als gevolg van aardbevingen. Woensdag werd bekend dat de coalitie van VVD en PvdA werkt aan een akkoord om de gasproductie in Oost-Groningen terug te schroeven. Ook komt er meer geld voor compensatie voor de inwoners van het gaswinningsgebied.

Kamp sprak donderdag met Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP), de drie partijen waarmee het kabinet eerder al afspraken maakte over de begroting. Volgens Van der Staaij en Pechtold was het gesprek „informatief”.

Overigens is het nog maar de vraag of minder gaswinning direct helpt. Rob Govers, hoofddocent geofysica aan de Universiteit Utrecht, denkt dat wanneer er iets verandert in de gasproductie, de gevolgen daarvan met vertraging te zien zijn.

Donderdag werd juist duidelijk dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vorig jaar voor 53,8 miljard kuub aan gas uit de Groningse bodem haalde. De productie van de NAM valt binnen de afspraak die het staatsbedrijf heeft gemaakt met de overheid. Tussen 2006 en 2015 mag de NAM in totaal 425 miljard kuub gas winnen uit het aardgasveld van Slochteren; daarvan heeft de NAM inmiddels 335 miljard kuub uit de bodem gehaald.

De drie grote Groningse actiegroepen zijn overigens het wachten op het besluit zat. Ze kondigden aan dat zolang het besluit uitblijft, hun acties grimmiger worden. De groepen lieten weten dat niemand zijn hand er voor in het vuur durft te steken dat individuele actievoerders niet over de schreef gaan.

Als het kabinet een besluit neemt over de gaswinning, zal Kamp dat ergens in Groningen komen toelichten, zo is de verwachting.