Nieuws/Buitenland
1013474
Buitenland

Syrische wapens in Zuid-Italië overgeslagen

Tot ongenoegen van de plaatselijke autoriteiten heeft de Italiaanse regering besloten dat de chemische wapens uit Syrië in de Zuid-Italiaanse haven Gioia Tauro worden overgeslagen. De burgemeester van de stad in de regio Calabrië zei voor zijn leven te vrezen. „Als er iets gebeurt, komt de bevolking mij met een mestvork spietsen”, waarschuwde burgemeester Renato Bellofiore.

Minister Maurizio Lupi van Verkeer maakte het besluit donderdag in het parlement bekend. Een Deens schip heeft de chemische wapens opgehaald. Ze worden in Gioia Tauro, de op twee na grootste containerhaven van Europa, voor het verdere vernietigingsproces overgeslagen op het Amerikaanse schip Cape Ray. De haven van Gioia Tauro ligt voor 75 procent op het grondgebied van buurgemeente San Ferdinando. Die overweegt de haven per verordening te sluiten, als het gifschip erheen vaart.

Volgens de krant Corriere della Sera is de keuze onder meer op Gioia Tauro gevallen, omdat de haven goed te beveiligen is tegen betogingen. Bestuurders in andere Italiaanse havensteden hadden al geprotesteerd, toen de naam van hun gemeente voor de overslag van de chemische wapens werd genoemd.

Het Britse persbureau Reuters meldde donderdag op gezag van goed ingelichte bronnen dat Groot-Brittannië met het Franse Veolia een contract zal sluiten over de vernietiging van 150 ton materiaal uit de Syrische chemische wapenvoorraad. Veolia is in Nederland in het openbaar vervoer actief, onder meer met de treindienst Maastricht Randwyck-Kerkrade en met het regionale busvervoer in Haaglanden.

Het overleg over vrede in Syrië liep donderdag opnieuw tegenslag op. De internationale bemiddelaar Lakdar Brahimi zei dat de oppositiegroepering Nationaal Coördinatiecomité wegblijft bij de vredesconferentie die volgende week in Genève wordt gehouden. Het comité, een verband van ongeveer 20 politieke partijen, Koerdische groeperingen en jeugdbewegingen, beschuldigt Rusland en de VS ervan op het overleg aan te dringen in hun eigen belang en niet in het belang van het Syrische volk.