Nieuws/Binnenland
1013475
Binnenland

Nederlandse handelaar weigerde 'cokebananen'

Een Nederlands bedrijf lijkt ongemerkt een bijdrage te hebben geleverd aan de ontdekking van een uitzonderlijk grote partij cocaïne, die uiteindelijk opdook in Duitse Aldi-supermarkten. De tussenhandelaar had een partij bananen besteld, die naar later bleek door smokkelaars werd gebruikt om ruim 130 kilo coke Europa binnen te smokkelen.

Een schip bracht de bananen vanuit Colomobia naar Rotterdam, maar liep door slecht weer zes dagen vertraging op. De Nederlandse handelaar besloot daarom de partij te weigeren, zo meldden diverse Duitse media donderdag.

Door de logistieke problemen mislukte de smokkeloperatie: de bananen werden naar het Duitse Hamburg en vervolgens naar Berlijn vervoerd, waar de lading op een veiling werd verkocht. Uiteindelijk kwam de drugsvoorraad met een geschatte waarde van zo'n 6 miljoen euro tevoorschijn toen de bananendozen werden opengemaakt in diverse filialen van de koper, supermarkt Aldi.

Volgens de Duitse politie was Rotterdam waarschijnlijk bedoeld als doorvoerhaven. De eindbestemming van de drugs was eigenlijk Engeland, vermoedt de politie.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung was de onderschepte partij cocaïne de grootste van de afgelopen 15 jaar in Duitsland.