Nieuws/Binnenland
1013476
Binnenland

Maatregelen tegen kinderontvoering

De marechaussee gaat toegang krijgen tot het Centraal Gezagsregister, waarin staat welke ouder het gezag over een kind heeft en of er iets aan de hand is. Dat bleek donderdag tijdens een debat over maatregelen tegen het ontvoeren van kinderen.

Staatssecretaris Fred Teeven zegde ook toe met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) te kijken naar de vereisten voor het uitschrijven van kinderen uit het bevolkingsregister. Nu kan dat nog door één ouder gebeuren. Maar beide ouders zouden toestemming moeten geven om een kind te verhuizen naar het buitenland, vindt VVD-Kamerlid Foort van Oosten. Teeven ziet daar echter zelf niet veel brood in: hij vreest te veel gedoe en het is het juiste middel niet. Hij buigt zich er niettemin vrijdag al over met Plasterk.

Teeven maande overigens tot voorzichtigheid bij het terughalen van ontvoerde kinderen. Hij vindt dat een programma als Ontvoerd van RTL meestal heel nuttig is, maar dat zulke programma's en andere met dergelijke initiatieven wel moeten oppassen geen eigen rechter te spelen, vooral als de zaken niet uitgeprocedeerd zijn. Dan kunnen gezagsrelaties en internationale betrekkingen worden beschadigd.