Nieuws/Binnenland
1013478
Binnenland

Pechtold zwijgzaam na gesprek Kamervoorzitter

D66-leider Alexander Pechtold heeft donderdagmiddag een gesprek gehad met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Op haar functioneren bestaat veel kritiek. Pechtold wilde na afloop van het vertrouwelijke overleg weinig kwijt. Hij zei alleen dat hij bij Van Miltenburg heeft geïnformeerd naar haar visie over 2014.

Enkele dagen terug zei Pechtold nog in De Telegraaf dat „iedereen een inwerkperiode is gegund”, maar dat Van Miltenburg nu duidelijk moet maken hoe ze de zaken denkt te gaan aanpakken. Donderdag herhaalde hij die woorden niet.

Van Miltenburg (VVD) wordt verweten dat haar manier van leidinggeven te wensen overlaat. Dat zou blijken uit diverse incidenten. In de Volkskrant zei een aantal fractieleiders eind vorig jaar anoniem dat Van Miltenburg ongeschikt zou zijn voor haar functie. Op het anoniem ventileren van deze opvatting kwam vervolgens kritiek. Sommige fractieleiders staken ook de hand in eigen boezem.

Van Miltenburg zelf zei later voor de radio dat ze wel vindt dat ze op de goede plek zit. Ze denkt niet aan opstappen. De Kamervoorzitter heeft aangekondigd met de fractievoorzitters te gaan praten over hun kritiek. Welke van hen ze al heeft gesproken, is niet bekend.