Nieuws/Binnenland
1013485
Binnenland

Schadevergoeding voor moeder Dolmatov

De moeder van de overleden Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov krijgt een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie haar mondeling toegezegd, aldus een woordvoerster van het departement in reactie op een bericht van de NOS.

De belofte moet nog op papier worden uitgewerkt. Om hoeveel het gaat, wilde de woordvoerster niet zeggen.

Dolmatov maakte in een cel in Nederland een eind aan zijn leven. Later bleek dat er nogal onzorgvuldig was omgegaan met de Rus, zijn asielprocedure en de zorg die hij nodig had.

De Inspectie Veiligheid en Justitie stelde officieel vast dat diverse organisaties in de vreemdelingenketen fouten maakten in de zaak van de asielzoekende Rus, die ten onrechte in vreemdelingenbewaring belandde.

Staatssecretaris Fred Teeven had in april vorig jaar een zware dobber aan een 13 uur durend Kamerdebat over de kwestie, maar hij overleefde het wel.

Hij zegde toen al een schadevergoeding toe. Op zich moet die betaling nu niet als een schuldbekentenis worden gezien, zei hij donderdagmidddag. Tijdens genoemd debat had hij immers al laten weten dat het nooit had mogen gaan zoals het ging.