Nieuws/Buitenland
1013487
Buitenland

Burgemeester vreest voor zijn leven

De burgemeester van Gioia Tauro is woedend over het besluit van de Italiaanse regering om chemische wapens uit Syrië naar de haven van de Zuid-Italiaanse stad te brengen. „Zij brengen mijn leven in gevaar. Als er iets gebeurt, komt de bevolking mij met een mestvork spietsen”, aldus Renato Bellofiore. De burgemeester is lid van de Democratische Partij van premier Letta en is teleurgesteld dat hij door partijgenoten in de regering niet van tevoren is geïnformeerd.

De Italiaanse regering zegt dat de operatie in „absolute veiligheid“ wordt uitgevoerd. Burgemeester Bellofiore wil dat minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino er dan maar naast komt staan terwijl het chemische spul van het ene schip op het andere wordt geladen. Bellofiore uit de verdenking dat de keuze op Gioia Tauro is gevallen omdat men in de hoofdstad „zoals gebruikelijk” neerkijkt op de arme Zuid-Italianen.

De haven van Gioia Tauro ligt voor 75 procent op het grondgebied van buurgemeente San Ferdinando. Die overweegt de haven per gemeentelijke verordening te sluiten als het gifschip erop afkomt.