Nieuws/Buitenland
1013491
Buitenland

Doden door overstromingen Indonesië

Overstromingen door hevige regens hebben in Indonesië de afgelopen dagen aan zeker 21 mensen het leven gekost. Op het eiland Sulawesi zijn zeker 16 mensen omgekomen door aardverschuivingen en hoogwater, meldden de Indonesische autoriteiten donderdag.

Zeker 40.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht in het gebied. Rivieren in het noorden van het eiland traden buiten hun oevers. Grote waterstromen liepen door de stad Manado. Het toeristische Tomohon is ook zwaar getroffen. Het water spoelde voertuigen en woningen weg. Inwoners moesten door diep water waden om in veiligheid te komen.

Ook de miljoenenstad Jakarta op het eiland Java is deze week getroffen door overstromingen. Dat gebeurt jaarlijks in het regenseizoen. Zeker vijf mensen in de hoofdstad zijn omgekomen. Enkele duizenden mensen moesten begin deze week evacueren, maar het hoge water is inmiddels op zijn retour.

De terugkerende overstromingen zijn een enorm probleem voor de kuststad. Nederlandse experts helpen Indonesië bij de verdediging tegen het water. In november werd die samenwerking nog eens uitgebreid, tijdens de Nederlandse handelsmissie aan Indonesië onder leiding van premier Mark Rutte.

Er worden onder meer plannen gemaakt voor de versterking van de kustlijn en het stoppen van de bodemdaling van de enorme stad. Een groot project is een 'afsluitdijk' in de baai van Jakarta. Die moet de belangrijkste Indonesische stad ook op de lange termijn bescherming bieden.

Baggeraar Van Oord gaat de belangrijkste haven van Jakarta, Tanjung Priok, uitdiepen en een nieuw haventerrein opspuiten. Met die opdracht is 150 miljoen euro gemoeid.