Nieuws/Binnenland
1013496
Binnenland

Abu-Assad: Blij maar ook bezorgd

Hij is vanzelfsprekend heel blij dat zijn film Omar in maart kans maakt op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Maar de nominatie brengt ook zorgen met zich mee, vertelt de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad. „Er komt een heleboel spanning en stress bij kijken.”

De jury van de Academy Awards maakte donderdag bekend welke films dit jaar strijden om de prestigieuze Oscars. Omar, namens Palestina ingezonden, neemt het op tegen The Broken Circle Breakdown (België), The Great Beauty (Italië), The Hunt (Denemarken) en The Missing Picture (Cambodja).

Abu-Assad, die jaren in Nederland woonde en hier onder meer hoge ogen gooide met de film Het 14e kippetje, hoorde donderdagochtend vroeg in Los Angeles dat zijn Omar is genomineerd voor een Academy Award. „Ik werd wakker van mijn vriendin die heel hard stond te gillen. Ik dacht nog: wat is er allemaal aan de hand?“

„Het voelt heel goed om genomineerd te zijn en het is een hele mooie erkenning van de film. Maar ik vind de spanning van zo'n awardshow niet leuk.” De regisseur weet wat hij kan verwachten. In 2006 zat hij ook al in het pluche in het Kodak Theater in Los Angeles tijdens het Oscargala. Toen maakte zijn film Paradise Now kans op een felbegeerd beeldje. Uiteindelijk ging de prijs naar Tsotsi. „Nu denk ik: Oh, shit! Ik moet die rode loper weer op.” Lang nadenken over een outfit hoeft hij gelukkig niet. „Ik heb al een pak cadeau gekregen, zo gaat dat. Gelukkig maar.”

Abu-Assad, die tegenwoordig weer in Palestina woont, durft zich niet aan een voorspelling over de uitkomst op 2 maart te wagen. „Alle genomineerden zijn stuk voor stuk hele goede films en waardige tegenstanders. Ik hoop natuurlijk dat Omar wint, maar anders gun ik het Felix Van Groeningen met The Broken Circle Breakdown.”