Nieuws
1013508
Nieuws

Oscarnominatie voor Palestijnse Nederlander

De film Omar van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad is genomineerd voor een Oscar. Omar is een van de vijf kanshebbers in de categorie beste niet-Engelstalige film. Dat werd donderdag bekendgemaakt in Los Angeles.

De overige genomineerden in deze categorie zijn The Broken Circle Breakdown van de Vlaming Felix van Groeningen, The Great Beauty, The Hunt en The Missing Picture.

Omar speelt zich af in Palestina en draait om liefde, vriendschap en strijd tegen de achtergrond van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het is niet de eerste keer dat een film van Abu-Assad voor een Academy Award wordt genomineerd. Ook zijn film Paradise Now maakte in 2006 kans op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De Belgische inzending The Broken Circle Breakdown heeft ook een Nederlands tintje: het Nederlandse Topkapi Films was coproducent. Frans van Gestel van het Amsterdamse productiebedrijf vindt de nominatie volkomen terecht.

„Ik had eigenlijk niets anders verwacht. De tekenen waren erg goed. De film heeft inmiddels al 48 prijzen gehad en wordt overal goed ontvangen.” The Broken Circle Breakdown is aan meer dan 50 landen verkocht. „Het is de ideale mix van een sterk, emotionerend verhaal en beelden die de meerwaarde van cinema bewijzen”, zei Van Gestel donderdag tegen entertainmentnieuwsdienst BuzzE.