Nieuws/Binnenland
1013522
Binnenland

Somalïers willen hier getuigen in piratenzaak

Enkele Somaliërs zijn bereid naar Nederland te komen om hier ontlastende verklaringen af te leggen in een zaak die draait om piraterij. Dat zeggen de advocaten Göran Sluiter en Michiel Pestman, die het gerechtshof in Den Haag maandag opnieuw verzoeken dat mogelijk te maken.

Vorige week werden de getuigen telefonisch gehoord, maar niet naar tevredenheid van de advocaten. Er werd gekozen voor telefonische verhoren omdat het Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie van Buitenlandse Zaken geen mogelijkheden zagen om de getuigen in levenden lijve te ondervragen. Enkele getuigen meldden in deze verhoren naar Nederland te willen komen om een verklaring af te leggen.

Eerder dit jaar leken de getuigen onvindbaar. Sluiter en Pestman achterhaalden ze echter op eigen houtje in Somalië. Ze spoorden de getuigen niet alleen op, maar legden hun verklaringen ook vast op video. Buitenlandse Zaken had de reis ten strengste afgeraden.

Het OM liet onlangs bij het hof weten dat verhoren in Nederland niet mogelijk zouden zijn. Nog afgezien van de problemen met de visa, zouden de getuigen in eigen land moeten vrezen voor de autoriteiten. De getuigen zien dat zelf heel anders. Volgens Sluiter schermen de Nederlandse autoriteiten slechts met de risico's om te voorkomen dat de getuigen hier naartoe komen. Met de verklaringen zou de zaak op losse schroeven komen te staan, betogen Sluiter en Pestman.

Sluiter zegt dat de verklaringen die door de advocaten op video zijn opgenomen, inmiddels onderdeel uitmaken van het dossier. Ze zullen vermoedelijk in de komende 2 weken worden afgespeeld tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep.

In totaal negen vermeende piraten staan in het hoger beroep terecht voor de kaping van een Iraans vissersschip. Dat zouden ze hebben willen gebruiken voor andere kapingen. De mannen werden in april 2011 opgepakt door marinepersoneel van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp. Ze kregen bij de rechtbank celstraffen van 4,5 jaar.