Nieuws/Binnenland
1013525
Binnenland

Kroes: portefeuille telt, niet de kandidaat

Bij het voordragen van een nieuwe Nederlandse Europees commissaris moet het draaien om de portefeuille, niet om de kandidaat. Dat onderstreepte de huidige Nederlandse EU-commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) donderdag in een vraaggesprek met BNR Nieuwsradio.

„Ik vind dat Nederland moet beginnen te spreken over welke portefeuille het meest geschikt is om het Nederlands belang te dienen. Dat is legitiem. En dan ga je kijken wat is de sterkste kandidaat waardoor je die portefeuille wellicht uit het vuur kunt slepen. Maar niet andersom. Het is geen werkverschaffing, om het maar zo te zeggen, voor mensen die beloond moeten worden of die zelf vinden dat ze aan de beurt zijn.”

Nederland zou volgens Kroes moeten inzetten op de portefeuille Handel. „Nederland is er zeer bij gebaat dat er een open en niet protectionistische handelsstrategie wordt gevolgd.” Ook de Interne Markt zou een goede portefeuille zijn voor Nederland, meent Kroes.

Zij acht het nagenoeg uitgesloten dat Nederland kans maakt op Competitie, een portefeuille die Kroes zelf had tussen 2004 en 2009.

In mei zijn er Europese verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement. Er zal dit jaar ook een nieuwe Europese Commissie aantreden.