Nieuws/Buitenland
1013537
Buitenland

Overslag Syrische wapens in Gioia Tauro

De chemische wapens die een Deens schip in Syrië heeft opgehaald, zullen worden overgeslagen in de Zuid-Italiaanse haven Gioia Tauro. Dit meldt het Italiaanse persbureau ANSA donderdag op basis van „gezaghebbende bronnen”. De containers worden voor het verdere vernietigingsproces overgebracht naar het Amerikaanse schip Cape Ray.

Volgens de krant Corriere della Sera is de keuze op Gioia Tauro gevallen onder meer omdat die haven goed is te beveiligen tegen betogingen. De afgelopen weken zongen verscheidene namen van Italiaanse havens rond waar de operatie zou kunnen plaatsvinden. Dat leidde tot protesten van lokale bestuurders. Zo liet het gemeentebestuur van Cagliari weten dat Sardinië niet de „vuilnisbelt van Italië” moet worden.

Gioia Tauro, door de Grieken in de klassieke oudheid gesticht als Metauros, is een plaats in de regio Calabrië, de punt van de Italiaanse laars. Gioia Tauro is qua overslag de grootste containerhaven van Italië en het Middellandse Zeegebied en de op twee na grootste van Europa, na Rotterdam en Hamburg. De chemische materialen uit Syrië zijn verpakt in zo'n 1500 containers.