Nieuws/Binnenland
1013543
Binnenland

Brein roof Kunsthal nog niet uitgeleverd

De vorige maand opgepakte Roemeense hoofdverdachte van de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam, Adrian Procop, zit nog steeds vast in Engeland. Roemenië heeft nog geen uitsluitsel gekregen over het uitleveringsverzoek dat direct na de aanhouding van Procop is gedaan.

Procop wordt als het brein achter de roof gezien, samen met de inmiddels in Roemenië tot bijna 8 jaar celstraf veroordeelde Radu Dogaru. Dogaru werd samen met twee verdachten al in het voorjaar van 2013 in Roemenië aangehouden. Adrian Procop sloeg echter op de vlucht en werd begin december in Manchester opgepakt, nadat Interpol een opsporingsbericht had uitgevaardigd.

Dinsdag gaat de rechtszaak in Boekarest verder. Justitie had Procop dan voor de rechter willen laten verschijnen. Volgens een woordvoerster van het Roemeense Openbaar Ministerie duurt het antwoord op het uitleveringsverzoek langer dan normaal. „We weten niet precies wat er speelt. Het kan zijn dat Procop zich verzet tegen zijn uitlevering. Wij wachten op de officiële beslissing van de Britse justitie.”