Nieuws/Binnenland
1013552
Binnenland

Teeven snapt kritiek op weigeren VOG niet

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie is niet zo onder de indruk van kritiek op zijn plan om vaker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te weigeren. Nu kan dat alleen bij mensen met een strafblad. Teeven wil de VOG zo nodig ook kunnen weigeren als iemand nog niet is veroordeeld.

Dat er vanuit de advocatuur hiertegen bezwaar wordt gemaakt, begrijpt de staatssecretaris nog wel. Maar dat ook vanuit de Kamer kritische geluiden komen, bevreemdt hem een beetje, zei hij donderdag. „De Kamer heeft er zelf bij me op aangedrongen kwetsbare groepen beter te beschermen.”

Teeven wil onder meer dat het mogelijk wordt dat iemand die van zedenfeiten wordt verdacht, geen VOG krijgt. Mocht later blijken dat de verdenking onterecht was, dan kan dat besluit altijd weer worden teruggedraaid. „Ik zeg niet dat zo iemand de VOG dan nooit krijgt, maar alleen nu even niet. Ik vind het raar dat ik een verdachte van kindermisbruik op dit moment de VOG niet kan weigeren als hij in de kinderopvang wil gaan werken.”

Teeven is niet bang dat zijn plan tot willekeur leidt, zoals Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie denkt. „Als de beleidslijn maar duidelijk is.”

Teeven wil het weigeren van een VOG niet alleen mogelijk maken bij verdachten van zedenfeiten, maar ook bij bijvoorbeeld integriteitskwesties. Zo zou de maatregel kunnen worden toegepast als iemand die verdacht wordt van banden met de onderwereld, een café wil beginnen.