Nieuws/Binnenland
1013555
Binnenland

Hof onderzoekt of OM informatie achterhield

De onderzoeksrechter gaat onderzoeken of justitie relevante informatie heeft achtergehouden in een zaak die draait om de moord op een vrouw in 2009 in Simonshaven. Daarvoor worden een officier van justitie en een teamleider van de politie gehoord. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten in het hoger beroep van de zaak tegen Ernst L., echtgenoot van de overleden vrouw.

L. werd veroordeeld tot twaalf jaar cel, maar heeft van meet af aan gezegd dat een grote blanke man het echtpaar vanuit het niets aanviel in het natuurgebied bij Simonshaven. In het hoger beroep wordt nu onderzocht of mogelijk seriemoordenaar Patrick S. verantwoordelijk kan zijn voor het misdrijf. Na de veroordeling van L. is een schuilplaats gevonden op nog geen 100 meter afstand van het misdrijf. Die schuilkelder was mogelijk van S.

Uit de verhoren moet onder meer blijken of het team dat zich bezighield met het onderzoek naar Patrick S. informatie heeft gedeeld met het team dat onderzoek deed naar de zaak tegen Ernst L. De rechtbank zag geen aanknopingspunten voor het scenario dat L. en zijn vrouw vanuit de bosjes zouden zijn aangevallen.

Het OM heeft al eens gekeken naar overeenkomsten tussen beide zaken, maar kwam tot de conclusie dat het signalement dat L. gaf van de dader, niet overeenkomt met Patrick S. Die werd tot levenslang veroordeeld voor de moord op Farida Zargar en de dood van de gehandicapte Nanda Kerklaan. Hij is in hoger beroep gegaan.

S. verklaarde in de gevangenis verantwoordelijk te zijn voor de dood van in totaal vijf vrouwen. Er loopt bij de politie in Rotterdam een onderzoek of S. aan meer moorden is te linken. In het hoger beroep van deze zaak liet justitie vorige week al weten te onderzoeken of de vrouw is doodgeslagen met een knuppel die in het bezit was van Patrick S. Met die knuppel sloeg S. een Pool neer, oordeelde de rechtbank eerder. Het gaat om een ijzeren staaf waaraan op het uiteinde moeren zijn bevestigd.