Nieuws/Binnenland
1013568
Binnenland

Noordbrabants Museum leent Van Goghs van Slim

Het Noordbrabants Museum leent voor een half jaar twee schilderijen van Vincent van Gogh uit de collectie van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. De twee schilderijen zijn vanaf zaterdag in Den Bosch te zien samen met negen andere schilderijen van de wereldberoemde schilder.

Het museum heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om de werken Schaapherder en Boerenwoning die Van Gogh schilderde in Nuenen. De Schaapherder (gemaakt in 1884) was in 1903 voor het laatst te zien in Nederland. De Boerenwoning was in 1950 voor het laatst in Nederland.

Directeur Charles de Mooij legde donderdag uit dat hij toevallig in contact kwam met een kennis van Carlos Slim die vroeg of het museum geïnteresseerd was in de schilderijen uit een museum in Mexico-Stad. „Ik dacht dat hij een grapje maakte.”

Hij werd uitgenodigd om een een brief te schrijven. „Kort voor de jaarwisseling kregen we het bericht dat ze zouden komen. En eigenlijk geloofden we het pas toen ze dinsdag het museum binnenreden. Het is allemaal razendsnel gegaan.”

Carlos Slim is een van de rijkste mensen ter wereld. Hij is eigenaar van het bedrijf América Móvil dat vorig jaar nog probeerde het Nederlandse KPN over te nemen.