Nieuws/Binnenland
1013586
Binnenland

Treinen en stations moeten schoner

Treinen en stations moeten dit jaar iets beter worden schoongehouden. Ook de reisinformatie bij storingen of andere problemen op het spoor moet beter.

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) afgesproken met de NS, zo heeft ze donderdag aan de Tweede Kamer gemeld. De treinen moeten dit jaar even vaak op tijd rijden als vorig jaar. Dat wil zeggen dat 93 procent van de treinen hooguit 5 minuten te laat mag komen. Mansveld vindt dat doel „voldoende ambitieus”, mede omdat er dit jaar veel werkzaamheden op stations en spoor plaatsvinden. Zo worden de grote stations in Den Bosch en Utrecht verbouwd.

Ook met spoorbeheerder ProRail zijn afspraken gemaakt over de te leveren prestaties. Zo moeten de treinen op vijf lijnen vaker op tijd rijden. Dat geldt onder meer voor de sprinters tussen Utrecht en Den Haag Centraal en Zwolle en Enschede en de internationale trein tussen Amsterdam/Den Haag en Brussel. Ook zal ProRail nog meer doen om storingen en ongevallen te voorkomen.

Of de NS en ProRail vorig jaar hebben gepresteerd zoals de bedoeling was, is nog niet bekend. Dat moet eind volgende maand uit hun gegevens blijken. De afspraken gaan nu nog over gemiddelde prestaties, voor alle reizigers en alle treinen of baanvakken. Mansveld wil voortaan meer onderscheid maken door te kijken naar prestaties op een bepaalde tijd of plaats.