Nieuws/Binnenland
1013587
Binnenland

Inval in bungalowpark

De politie is donderdagochtend in Putten op de Veluwe bungalowpark De Kern binnengevallen. Er heeft een controle op illegale bewoning van vakantiehuisjes plaats. Dat meldde de gemeente Putten.

De gezamenlijke actie van onder meer de gemeente, uitkeringsinstantie UWV, de Sociale Verzekeringsbank, Inspectie SZW, marechaussee, Openbaar Ministerie en de Vreemdelingenpolitie gaat de hele dag duren. Er zijn ruim 70 ambtenaren ingezet, die ook controleren op sociale misstanden en schoolverzuim. Openstaande boetes moeten meteen worden betaald. Er zouden donderdagochtend al enkele mensen zijn aangehouden, maar dat willen politie en gemeente nog niet bevestigen.

Polen

In de vakantiehuisjes zouden onder anderen veel Polen wonen, die in Nederland werken zonder hier ingeschreven te staan. Ook van andere bungalowparken op de Veluwe is bekend dat er veel buitenlandse werknemers worden ondergebracht. Daarom zijn gemeenten op de Noord-Veluwe samen het project Vitale Vakantieparken gestart, dat ervoor moet zorgen dat de talloze bungalows weer aantrekkelijk worden voor echte vakantievierders. De inval bij De Kern is de eerste in het kader van dat project, dat ook toeziet op verloedering en misbruik van huisjes voor prostitutie en hennepteelt.

Op de toegangswegen van en naar het bungalowpark staat politie om te controleren. „Mensen mogen het park gewoon verlaten, maar worden wel gevraagd naar hun identiteit”, zei een woordvoerster van de gemeente.

In Putten is het niet toegestaan permanent in recreatiewoningen te wonen. Gemeenten mogen al enkele jaren zelf beslissen of ze dat wel of niet toestaan.