Nieuws
1013596
Nieuws

Ondernemers: kabinetsbeleid nog nooit zo slecht

Nederlandse ondernemers zijn nog nooit zo ontevreden geweest over het kabinetsbeleid als nu het geval is. Vooral de hoge belastingdruk, het lage consumentenvertrouwen en de grote hoeveelheid regels zorgen voor somberheid, zo blijkt uit een enquête van werkgeversorganisatie VNO-NCW onder 471 ondernemers die vandaag wordt gepubliceerd. Bekijk ook de video:'Klagende ondernemers hebben boter op hun hoofd'

Het kabinet krijgt met een 4,9 een historisch laag rapportcijfer en scoort daarmee nog slechter dan het vierde kabinet-Balkenende dat in 2008 een 5,4 kreeg.

Ondernemers klagen onder meer over de hoge belastingdruk. „Onze achterban is nooit gecharmeerd geweest van lastenverhogingen. Maar het automatisme waarmee die lasten het afgelopen jaar steeds zijn verhoogd, zit de ondernemers ontzettend dwars”, zegt voorzitter Bernard Wientjes.

De huidige regering doet verder te weinig aan het stimuleren van de bouwsector en de woningmarkt, het aanpakken van de economische crisis en het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs.

Drie jaar geleden was de achterban van VNO-NCW met een 6,7 een stuk positiever over het minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV.

Verbeteringen

Ondernemers zijn wel tevreden over de verbeteringen op het gebied van infrastructuur en de bestrijding van criminaliteit. Ook het buitenlandbeleid van het kabinet zorgt voor enthousiasme. Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is dan ook tot de op één na populairste minister. Jeroen Dijsselbloem (Financiën) krijgt met een 6,6 het hoogste cijfer, terwijl premier Mark Rutte niet verder komt dan een 5,4.

Ondernemers zouden bij verkiezingen vooral stemmen op VVD (25%) en D66 (25%). Het CDA zou met ruim 20% de derde partij worden. De PVV komt nauwelijks in het plaatje voor. Slechts een kleine 3% van de ondernemers zou op de partij van Wilders hebben gestemd.