Nieuws/Buitenland
1013597
Buitenland

VN waarschuwen voor genocide Centraal-Afrika

De Verenigde Naties vrezen voor een genocide in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De volkerenmoord kan plaatsvinden, als de internationale gemeenschap de operaties in het Afrikaanse land niet sterk opvoert, luidt de waarschuwing.

„Dit heeft alle elementen die we ook in Rwanda en Bosnië hebben gezien”, zei John Ging van OCHA donderdag in Genève. OCHA is het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN. Volgens Ging bestaat er geen twijfel dat „de zaden” voor een genocide in de Centraal-Afrikaanse Republiek aanwezig zijn.

Frankrijk liet woensdag ook al weten dat het de haat tussen religieuze groepen in het land heeft onderschat. Daardoor is een „bijna onmogelijke“ situatie ontstaan voor Afrikaanse en Franse troepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zei de Franse VN-ambassadeur Gérard Araud.

Frankrijk heeft troepen naar het land gestuurd om de situatie te stabiliseren, maar is daar tot dusver niet in geslaagd. Araud opperde op een VN-bijeenkomst een beroep te doen op psychologen en andere experts om te situatie in het Afrikaanse land beter te begrijpen.