Nieuws/Buitenland
1013615
Buitenland

Terreurproces van start in Leidschendam

Het Hariri-Tribunaal in Leidschendam is donderdagochtend begonnen met zijn eerste proces. De zaak wordt gevoerd tegen vier verdachten van de moord op de Libanese ex-premier Rafik Hariri. Die kwam op 14 februari 2005 om toen midden in de Libanese hoofdstad Beiroet een bom ontplofte, zeker één ton explosieven verstopt in een vrachtwagen. Door de enorme ontploffing kwamen naast de politicus eenentwintig andere mensen om het leven.

Het beklaagdenbankje blijft donderdag leeg, want de vier verdachte mannen zijn voortvluchtig. De vier zijn volgens de aanklagers verbonden aan Hezbollah. In zijn openingsverklaring betoogde hoofdaanklager Norman Farrell hoe de schuld van de verdachten onder meer moet blijken uit telefoongesprekken.

Hariri was gekant tegen de Syrische invloed in Libanon. De moord op de ex-premier leidde tot massale demonstraties die na een jarenlange militaire aanwezigheid een terugtrekking van de troepen van het buurland tot gevolg hadden. Hezbollah is op de hand van het bewind in Damascus.

De tegenstelling tussen het pro-Syrische en het anti-Syrische kamp is tot de dag van vandaag bepalend voor de Libanese politiek. In december werd oud-minister Mohamad Chatah uit het Hariri-kamp vermoord, volgens veel Libanezen door de daders van de aanslag in 2005.

Het is een belangrijke mijlpaal voor het Hariri-tribunaal dat het eerste proces donderdag echt van start is gegaan. Dat liet minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken weten. „Dit is een positieve stap in de strijd tegen de straffeloosheid van de vele politiek gemotiveerde aanslagen in Libanon.”